Unul dintre efectele pandemiei și al faptului că sunt deja 3 ani de când lucrez de acasă, este ca am îndrăznit și am învățat, să fac pâine acasă. Evident, nu pentru că nu ar fi pâine pe rafturile din orice magazin. Pâinea a fost un exercițiu de a excela la capitolul răbdare, un moment de tihnă și îmbrățișarea conceptului de slow living.
În timp, plăcerea de a mai coace o pâine proaspătă a devenit rutină de cel puțin două ori pe săptămână. Uneori, pur și simplu, îmi e dor de acel colț de pâine călduț, pe care să îl ung cu puțin unt. Și de aici, a început povestea crutoanelor din pâine de casă.
Pofta pâinii proaspete mi-am făcut-o, dar ce fac cu pâinea încă bună de mâncat?
Crutoane de casă aromate și crocante, numai bune pentru supe creme, salate și de oferit în dar musafirilor care ne trec pragul. Risipa alimentară nu e frumoasă în niciun fel, darămite când vine vorba de produse făcute în casă, de mâna ta.
Rețeta e simplă și mergem mai mult ca oricând după gust.
Aveți nevoie de:
- pâinea de care nu mai aveți nevoie
- ulei de măsline
- busuioc, cimbru, praf de usturoi, boia dulce/ afumată (opțional se pot adăuga și fulgi de chili – dacă vă plac picante). Nu am adăugat sare deoarece pâinea conține deja sare.
- o tavă și o folie de copt
Am preîncălzit cuptorul la 140 de grade.
În tavă am adăugat pâinea tăiată bucățele, am stropit-o cu ulei de măsline și am adăugat condimentele, după gust.
Le-am dat la cuptor pentru 15 minute, la 140 de grade, cu ventilație.
Ceea ce ador la crutoanele din pâine făcute acasă, este mirosul de mirodenii care invadează toată casă.
Le păstrez în pungulițe (borcan sau cutie) și deja sunt cu gândul la o supă cremă.
Surplusul îl ofer cadou, deoarece nu se știe niciodată când te prinde dorul de colțul proaspăt de pâine.
Poftă bună!