Ne-am îndrăgostit de usturoiul confiat – garlic confit – Rețeta și povestea de dragoste

Despre povestea de dragoste a papilelor gustative și a usturoiului, aș putea spune că dacă există, atunci cu certitudine e o poveste de dragoste cu năbădăi, iar dacă nu există, înseamnă că papilele tale gustative nu au făcut încă suficientă curte aromei de usturoi confiat (în traducerea mai des întâlnită în mediul online de garlic confit).

Când ești gurmand și mâncărica bună îți place, drumurile internetului (la ore nepotrivite) sunt călăuzite cu fel și fel de preparate și rețete, cu care te trezești în cap dis de dimineață. Cam așa a început și povestea noastră de dragoste cu garlic confit.

În urmă cu câteva luni am achiziționat prima noastră oală din fonta Le Creuset ( un brand francez de renume și primul din lume care produce vase din fontă emailată) fiind dragoste la prima vedere. Dacă nu ne credeți, doar priviți-le și spuneți-ne că parcă nu ați găti mai des, zâmbind și cântând în bucătărie, întorcându-vă din când în când, doar ca să vă convingeți că și oala vă împărtășește zâmbetul. Hai…serios, de parcă voi nu ați fost îndrăgostiți și ați avut fluturi în stomac?

Cum era firesc, drumurile odată deschise și “curtea” bine făcută, ne-am împrietenit și pe Instagram cu Le Creuset. Iar cum ne perindam noi ca niște proaspăt îndrăgostiți, privirile ni s-au intersectat cu Mini Cocotte – niște simpatice văsuțe de gătit – mini (evident) precum cele cu care ne jucam în copilărie (doar că din plastic) de unde, pentru mulți a început pasiunea gătitului. Doamne, cât de simpatice și drăgălașe, dar totuși ce poți pregăti în ele?

În primă fază m-am gândit direct la: Cremă de zahăr ars pe care, de altfel, am și făcut-o prima dată, iar mai apoi, am dat peste o rețetă simplă, rapidă și dacă iubești usturoiul și ierburile aromatice, nu ai cum să nu înghiți în sec doar privind: garlic confit.

De îndată ce puișorii Mini cocotte au ajuns acasă, ce credeți că am făcut? Garlic confit? Hmmm…nu ați fost atenți mai sus: cremă de zahăr ars. 🙂

Noi doar încercăm să fim veseli, iar, precum vă spuneam și la rețeta de pâine chiar nu ai nevoie de vase și ustensile speciale atunci când ești gurmand pasionat și bucătar amator. Noi, Double G ( 2 gurmanzi gașparieni) doar vă spunem povestea noastră de dragoste cu aceste vase, deoarece bunica, știu sigur că nu avea vase speciale și pâinea ei era mai bună ca și a mea.

Revenind, după primele 2 văsuțe (unul cu usturoi și celălalt cu roșii cherry) pregătite și mâncate în aceeași zi cu mozzarella fresca și busuioc proaspăt cules din ghiveci, nu a trecut săptămână să mai nu punem de un garlic confit.

Nu ai cum să nu iubești acest preparat, fie că e vorba de micul dejun, prânz sau chiar de o cină mai rapidă și ușoară.

Iar ca să vă convingeți că rețeta e simplă, et voilà:

Rețeta Garlic confit

Rețeta și ingredientele sunt pentru un vas de 250 ml. Se adaptează în funcție de vas.

Ingrediente:

3-4 căpățâni de usturoi

150 ml ulei de măsline

sare (noi am folosit sare cu vin)

piper

2 fire de cimbru (se poate înlocui cu rozmarin)

Opțional se pot adăuga și fulgi de chilly.

Mod de preparare:

Primul pas, curățăm cățeii de usturoi și îi punem în vas.

Adăugăm uleiul de măsline, astfel încât să acoperim usturoiul.

Adăugăm sare și piper după gust, iar deasupra punem și crenguțele de cimbru. Dacă nu aveți cimbru proaspăt, se poate adăuga și uscat.

Gătire:

Noi îl pregătim la cuptor, cu capac. Am dat la cuptorul preîncălzit la 160 de grade, timp de 1 ora și 45 de minute.

În final, usturoiul trebuie să fie moale, astfel încât să poate fi uns cu ușurință, chiar și cu o linguriță pe o felie de pâine prăjită.

Se lasă să ajungă la temperatura camerei, iar apoi începe dezmățul culinar.

Noi preferăm să mâncăm acest preparat/condiment cu o felie de pâine păjită, cu mozzarella fresca și busuioc proaspăt.

De asemenea, le asociem foarte bine și cu roșii cherry confit (rețeta e aceeași, doar înlocuim usturoiul cu roșiile cherry).

Un strat de usturoi confiat, 1-2 roșii cherry confiate, mozzarella deasupra și două frunze de busuioc.

Tot ce vă spunem, este că odată întrați pe acest tărâm, rețetele și posibilitățile sunt multiple. Noi deja am pus deoparte câteva rețete pe bază de usturoi confiat, pe care vrem să le testăm și să le adaptăm, după gustul nostru.

Vă mulțumim că ați citit povestea noastră de dragoste cu și despre usturoiul confiat și cerem să îngăduință în ceea ce privesc story-urile noastre de pe Instagram.

Vă recomandăm să vă uitați în timpul zilei, nicidecum seara (cum facem noi).

2 thoughts on “Ne-am îndrăgostit de usturoiul confiat – garlic confit – Rețeta și povestea de dragoste

  1. Drăguță povestea voastră…aștept cu nerăbdare să cumpăr vasele minune..și rețetele tale sa ști că sunt numai bune si
    pe gustul meu..
    Mă bucur să aud că -ti place viața la tara Ioana!!!
    Salutări Duble G.!!!

    1. Mulțumim frumos! Ne bucurăm că te regăsești printre gusturile noastre. Trimitem salutări și îmbrățișări înapoi! :*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *