Sfârșit de săptămână asezonat cu o Focaccia crocantă, pufoasă și parfumată – cu plante aromatice, roșii și măsline

Despre cântecul pâinii proaspăt scoasă din cuptor și mirosul care cuprinde întreaga casă, v-am mai scris atât pe blog sau v-am înnebunit pe Instagram. Însă, în acest sfârșit de săptămână ne-am adunat în familie la noi acasă și ne-am gândit că ar fi un moment numai bun de a pregăti o focaccia, mai ales că este sezonul în care avem plante aromatice în grădină. Ideea a plecat de la propunerea unui mic dejun turcesc (ouă poșate, iaurt grecesc cu usturoi și alte sosuri), rețeta domnului Gurmand, pe care sigur ați mai văzut-o în story-urile noastre.

Mintea unui gurmand funcționează prin metode rapide și nebănuite, astfel că instant a apărut în mintea noastră și o focaccia în locul pâinii prăjite. Zis și făcut. Dacă mă cunoașteți știți deja că am o problemă cu cititul rețetelor. Se prea poate că și cu scrisul lor. Sunt convinsă că bunicile italiene la fel ca și bunicile noastre nu stăteau cu ustensile peste ustensile, luau temperatura camerei și presiunea atmosferică atunci când făceau o focaccia, care este până la urmă o pâine mai plată, coaptă pe vatră (mai modern astăzi în tavă, la cuptor). Sunt multe rețete de aluat, multe variante de focaccia și posibilități multiple de decorat. Eu sunt gurmandă profesionistă și bucătar/patiser amator, așa că deseori mă ghidez și după simț și mai adaug din ochi.

Noi am plecat la drum pornind de la rețeta noastră de pâine și am efectuat câteva modificări specifice unei focaccia. Cum spuneam, ne-am adunat în familia extinsă, care fără excepție include doar oameni care nu dau înapoi de la a mânca bine împreună, de a schimba o vorbă și a crea o atmosferă de tihnă în familie, motiv pentru care am făcut 2 tăvi de focaccia. Nu suntem chiar așa de hămesiți, așa că ne-a rămas și pentru a doua zi la micul dejun, iar gustul, pufoșenia și mirosul, s-au păstrat foarte bine.

Mirosul plantelor proaspăt culese din grădină a invadat bucătăria. Am ales un aluat ușor de pregătit, fără dospire la rece, pentru că ne doream să ne bucurăm în cel mai scurt timp de o bucată de focaccia.

Vorba multă, sărăcia omului, așa că, trecem direct la ingrediente și modul de pregătire.

Rețeta este pentru 2 tăvi generoase de focaccia pufoasă la interior și crocantă la exterior. Eu am folosit o tavă de 30×40 cm și o tavă de pizza rotundă cu diametrul de aprox. 30 cm. Puteți să puneți la jumătate ingredientele și să coaceți doar o facaccia generoasă.

Ingredinte pentru blat:

1 kg făină (aici am folosit tip 550)

10 grame drojdie uscată Dr. Oetker

2 lingurițe de sare (potrivite, adică nici rase, nici cu vârf și îndesat) aprox. 30 grame la cântărire

760 ml apa călduță/dezmorțită (atenție nu fierbinte)

4 linguri ulei de măsline

cimbru, busuioc uscat

Ingrediente pentru decor:

Vă las exact ceea ce am folosit pentru focaccia din imagine, însă puteți decora după gust.

sare cu vin, grunjoasă

2-3 linguri ulei de măsline

4-5 crenguțe busuioc

4-5 crenguțe oregano

4-5 crenguțe cimbru

10 roșii cherry

10 măsline

Timp de coacere:

În tava de la cuptor, am pus și 2 căni de apă caldă și am asezat-o pe poziția cea mai joasă de la cuptor.

În prima fază, vom coace focaccia cu aburi, pe poziția din mijloc de la cuptor, căldură sus-jos (fără ventilație).

  1. Cuptorul se preîncălzește la 230 de grade, împreună cu tava cu apă.
  2. Prima fază de coacere: 15 minute la 230 de grade, cu tava cu apă.
  3. A doua fază: 20-25 de minute la 200 de grade, fără tava cu apă.

Foacaccia trebuie să aibă o culoare ușor maronie, deci vă recomand, pe verificate.

Modul de pregătire al aluatului:

Am pus făina într-un bol, peste care am adăugat drojdia. Le-am mixat bine cu o lingură.

Am adăugat treptat apa și am amestecat aluatul în formare până s-a omogenizat. !!! Nu am frământat!

Am adăugat sarea și opțional, nouă ne place să adăugăm puțin cimbru și busuioc uscat și în aluat. Din nou, am frământat cu mâna, până s-au încorporat sarea și condimentele.

Am adăugat treptat și cele 4 linguri de ulei de măsline. Am frământat cu mâna aluatul preț de 5 minute maxim, până se obține o cocă omogenă, moale și lipicioasă, dar care se desprinde de pereții vasului.

Întindere și Pliere (Stretch & Fold)

Am transferat aluatul într-un bol cu capac, pe care l-am uns cu puțin ulei de măsline. Am pus capacul și am lăsat aluatul la temperatura camerei ( nu pe calorifer, aragaz sau sus pe mobilă) pentru 30 de minute.

După cele 30 de minute, am prins aluatul, l-am întins și l-am adus spre mijloc, de 4-6 ori. Am pus din nou capacul și l-am lăsat din nou să se odihnească.

Repetam procesul de 3 ori, din 30 în 30 de minute.

După cele 3 etape de împăturire, am lăsat aluatul la temperatura camerei până și-a dublează volumul( aproximativ 1 ora, 1 oră și jumătate, depinde de temperatura din încăpere).

Pregătire și decor focaccia

Când aluatul și-a dublat volumul, l-am scos și l-am așezat în tavă. Puteți să ungeți tava cu ulei de măsline sau de folosiși folie de copt.

Mi-am uns degetele cu ulei de măsline și am modelat ușor aluatul în tavă. Am preferat să las aluatul mai gros, iar după coacere focaccia avea undeva la 5-6 centimetri. Am mai realizat încă o dată procedura de întindere și pliere, după care am lăsat aluatul să se odihnească 10-15 minute.

Aluatul a mai crescut puțin, iar acum am adăugat puțin ulei de măsline deasupra, iar cu degetele am împins ușor aluatul, formând alte bule pe lângă cele create de aluatul dospit.

Iar acum, începe procesul creativ. Am realizat un tablou floral folosindu-mă de crenguțele de busuioc, cimbru și oregano, am decorat cu măsline pe margini, iar roșiile cherry le-am folosit pe post de flori.

La final, am presărat sare cu vin grunjoasă. Puteți folosi orice tip de sare grunjoasă vă place.

Se dă la cuptor conform timpilor de coacere de mai sus.

Folosind tava cu apă, la final o să vă bucurați de o focaccia pufoasă și parfumată la interior (cimbrul și busuiocul din aluat și-au făcut treaba) și crocantă, ușor maronie la exterior. De îndată ce veți rupe sau tăia aluatul, o să vă puteți pierde printre bule de diferite dimensiuni.

Dar, noi nu mâncăm doar cu ochii, așa că….să aveți poftă bună!

La noi s-a mâncat o parte proaspătă și călduță, iar în dimineața următoare, am servit-o cu un mic dejun turcesc și sandwich cu mortadella și mozzarella.

Dezmăț!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *