Deschid din nou Un An Nou cu o listă de cărți pe care îmi propun să le citesc în 2024.
Anul 6 în privința acestei liste, care reprezintă mai mult intenția mea în fața unui moment de tihnă: cititul. Ca și în fiecare an, este evident că am adus în bibliotecă cărți noi, pe care încă nu le-am citit. Au fost cărți din lista lui 2023 care au migrat, au fost cărți la care am renunțat și cărți pe care le-am abandonat doar după câteva pagini.
Abandonul unei cărți cu care nu creez o conexiune a fost cel mai greu exercițiu din ultimii ani, însă, am încercat să îmi amintesc 2 lucruri. Primul ar fi că sunt prea multe cărți bune, pe care aș vrea să le citesc și am numai o viață la dispoziție, iar al doilea este faptul că atunci când trag de o carte cu lehamite în suflet, de fapt, citesc mai puțin și mă întind cu acea carte pe o perioadă foarte lungă. Trag aer în piept, o privesc și accept că, pur și simplu, poate nu e scrisă pentru mine sau poate nu e cel mai bun moment să o citesc acum.
Din acest an, dacă nu îmi era de ajuns, mai am și opțiunea de a împrumuta cărți de la Bookster, deci problema mea se complică. Deși încerc să îmi amintesc și faptul că odată cu vremea bună și frumoasă, pe mine mă așteaptă un șantier și nicidecum zile de hămăceală și limonadă, eu vreau să cred că măcar o carte pe lună, tot o să prind.
E o listă pe care îmi place mai mult să o revăd la final de an și nu neaparat pentru a contoriza. De ținut de listă, știu deja de ani buni că nu mă țin niciodată. Dar, ceea ce știu este că atunci cînd am citit mai mult a fost un an bun.
Eu când sunt bine, citesc.
Mereu am o carte pe care o citesc, iar timpul dintre o carte terminată și una pe care vreau să o citesc este de ordinul orelor. E acel moment în care mă așez în fața bibliotecii, le privesc, înțeleg ce simt și apoi întind mâna spre aceea carte pe care simt că acum e momentul să o citesc.
În 2023 mi-au trecut prin mână 20 cărți, iar pe două dintre ele le-am abandonat: Cartea caselor- Andrea Bajani, scrisă prea alambicat pentru stilul meu și Tu ești muntele – Brianna Wiest, scrisă prea simplu, lectură de plajă, plină de truisme, probabil bine intenționată pentru începători.
Favorita, după cum deja scriam în articolul din 2023 a fost Învingătorii de nimeni altul decât Backman. Dar, aș completa lista favoritelor cu Privind soarele în față – Irvin Yalom și Învățare scrisă de Tara West.
Iar pentru mirificul 2024, până acum mi-au stârnit curiozitatea:
- Soluția Schopenhauer – Irvin Yalom ( citesc în prezent)
- Problema Spinoza – Irvin Yalom
- Mama și sensul vieții – Irvin Yalom
- Oscar și Tanti Roz – Eric-Emmanuel Schmitt
- Copilul lui Noe – Eric-Emmanuel Schmitt
- Kaizen – Sarah Harvey
- Cofetăria cu miracole – Christian Escriba Silvia Tarrago
- Copilul din Toscana – Rhys Bowen
- Cele patru vânturi – Kristen Hannah
- Poartă-ți plugul peste oasele morților – Olga Tokarczuk
- Înghețat – Bernard Minier
- Dragă viață – Alice Munro
- Micuța Bijou – Patrick Modiano
- Așa grăit-a Zarathustra – Nietzsche
- Estetica bucuriei – Ingrid Fetell Lee
- Afacerea vieții tale – Fredrik Backman (citită)
Nu e o listă lungă, dar privind spre anul acesta, pare foarte lungă. M-aș declara foarte împlinită dacă reușesc, totuși, să parcurg 1-2 cărți pe lună, iar de la anul care vine, la gura sobei, în casă nouă, eu voi citi și voi scrie mai mult și în deplină tihnă.