“Dar pentru tine” – când mesajul artistului ajunge la tine

Unele amintiri și obiceiuri frumoase se formează în copilărie.

Era 7 ianuarie, într-o perioadă în care iarna nu era ca și primăvara, iar eu nu cred că aveam mai mult de 4-5 ani. Născută de Sfântul Ion, numele de Iulia – mult dorit de mama a devenit Ioana – mult dorit de moașă. Era o perioadă în care moașa avea un cuvânt de spus.

Dis de dimineață, m-a trezit bunicul, m-a pupat și m-a urat de toate cele, iar apoi m-a chemat într-o altă cameră (astăzi îi spunem living-room) unde era radioul, să ascultăm cum oamenii de la radio îmi urează “La Mulți Ani” de ziua mea. Copil mic și naiv ( era o vreme când noi aceștia născuți în anii ’80 nu aveam decât Teleenciclopedie, Tezaur Folcloric și mă scuzați… Viața satului, restul era pură imaginație) eu chiar m-am simțit specială când oamenii aceia mi-au urat: “La Mulți Ani Ioana!” (printre Ion, Ionică, Ionel, Ionuț, Oana). Dar, bunicul a știut întotdeauna mă facă să mă simt specială.

În familia noastră ziua de naștere era sfânta (ca și mine) și se petrecea în familia extinsă: mătuși, unchi, verișori și verișoare, bunici, vecini, cățel și mai puțin pisica (era o perioadă în care eu credeam că pisicile te mănâncă noaptea în somn dacă se supără pe tine) și toate astea în 50 de mp.

Era o perioadă când aveam nevoie de mai puțin ca să simțim mai mult.

Vremurile s-au schimbat, dar eu am păstrat obiceiul frumos de ziua mea și chiar i-am adus îmbunătățiri. Am ales în ultimii ani să mă “cadorisesc” și eu pe mine (că tot sfântă am rămas).

Prin decembrie care tocmai a trecut, frunzărind Instagram-ul, ochii mei s-au oprit asupra unui pachet numit “Dar pentru tine” , pachet cu o serie de lucrușoare realizate de ilustratoarea Cristina Frei. Nimic mai potrivit, atât ca și nume, mesaj și conținut.

După cum chiar ea se descrie pe site-ul ei, Cristina este “un suflet visător, născut în Republica Moldova, care și-a descoperit iubirea și pasiunea pentru artă în Transilvania. ”

sursa: https://www.facebook.com/cristinafrei.illustration

Cristina este un on fain, cum ne place nouă să spunem în Ardeal, un om blând și autentic. Să tot fie vreo 4 ani de când o urmăresc și pot spune cu mâna pe inimă că este unul dintre ilustratorii mei de suflet. Un stil minimalist, inspirat din natură, cotidianul care ne freamătă mințile și sufletele, din viața noastră și din viața ei. Dacă urmărești pe Instagram, Cristina ne lasă să pășim în viața ei și în procesul de creație, pe care ni le prezintă atât de discret și natural, fără prea multe artificii și uite așa, te prinde un mare drag de ea.

I-am scris în decembrie despre obiceiul meu de ziua mea și am întrebat-o dacă ar putea să îmi păstreze un pachet “Dar pentru tine”. Nu doar că s-a deschis o conversație despre zilele noastre de naștere de la început de an (Cristina se sărbătorește pe 4 ianuarie), dar m-a surprins și cu un cadou de ziua mea. M-a cadorisit cu un mic notebook (pe care am să-l folosesc pentru schițe) și un mesaj atât de simplu, dar cu un impact puternic: “La Mulți Ani”, scris de mâna ei. Acesta este momentul în care Cristina ca și om (dincolo de artistul Cristina Frei) a închis portița sufletului meu și va rămâne acolo mereu.

Mulțumesc Cristina! ❤️

Am ales pachetul “Dar pentru tine” după nume în primul rând, dar l-am ales deoarece îmi doream pentru 2023 un calendar ilustrat, pe care să-l așez frumos pe mobila din living-room.

În urmă cu vreo 5 ani, mi-am promis că am să-mi iau o bijuterie. M-am luat cu altele, dar poate nu apăruse încă una specială (și aici nu mă refer la valoarea ei financiara). Și uite că în “Dar pentru tine”, am găsit și bijuteria mult promisă mie. Sunt eu, Ioana, mai liniștită, mai împăcată, mai în tihnă prin viață. A meritat așteptarea.

Craciunul trecut, am comandat 2 decorațiuni din ceramica de la Cristina, un EU și EL. Stau frumos așezate deasupra mesei, lângă un decor macrame făcut din mâinile mele. Anul trecut am vrut să sparg tiparele creionate în mintea mea, iar unul dintre ele era să las Florești City în urmă, să mă mut undeva la o casa, la țară. Dar, instinctul de proprietar mă tot urmărea. Cum să plec de acasă, într-o casă în chirie? Dacă îmi strică oamenii living-room-ul?

Am îndrăznit și Doamne, a fost cea mai bună decizie din ultimii ani. Și tot pachetul Cristinei a liniștit apele, printr-o decorațiune din ceramica: ACASĂ.

ACASĂ e acolo unde sunt EU și EL. Nu pereții, nu covoarele și nici colțarul. De acum înainte, oriunde ne vom muta până vom ajunge la casa și curtea noastră, EU, EL și ACASĂ vor fi lucrurile care vor sfinți locul și casa.

Închei cu o felicitare, pe care am ales să o păstrez și să îi caut o ramă potrivită.

Poate mai scurt, aș fi putut să vă spun că, asta se întâmplă când mesajul artistului ajunge la noi.

Ilustrațiile și lucrușoarele realizate de Cristina Frei le găsiți aici iar dacă încă nu o urmăriți pe Instagram, just do it!

La mulți ani nouă, celor născuți în ianuarie! Bineînțeles și celor născuți în celelalte 11 luni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *